Theme Preview Rss

Followers

benci dan suka

Janganlah susah hati kalau kita tak disukai orang dan janganlah terlalu gembira kalau kita disukai orang. Sepanjang hayat kita, sama ada kita sedar atau tidak, pasti kita akan berada dalam situasi sama ada disukai atau tidak disukai.

Ada orang kat luar sana tu pelik! Dia tak suka dengan kita, kita pun tak tahu sebabnya. Ada tu suka sangat dengan kita, kita pun tak tahu sebabnya. Ada tak? Ada. Mana pulak tak ada. Selagi kita ni hidup bermasyarakat, bekerja di organisasi, dalam perkataan lain bercampur dengan masyarakat, memang kita tak dapat lari daripada disukai mahupun dibenci.

Jangan sakit hati sangat kalau anda dapat tahu anda tak disukai. Kalau anda baik dan anda tahu anda memang baik, orang yang tak menyukai anda tu orang tak berapa baik. Jangan susah hati sangat. Tapi kalau anda tak berapa baik dan ada orang tak suka anda, orang itu pasti baik.

‘Now’, ukurlah diri. Kalau yang tak suka kita tu, ‘group-group’ ulama, ustaz dan yang sewaktu dengannya, maknanya kita baik; kalau yang suka kita tu kaki botol, suka pukul bini, kaki judi, maknanya kita jenis tak baik.

Bagaimanapun kita akan temui orang yang suka dengan kita dan orang yang tak suka dengan kita. Kita pun tak tahu sebab-musababnya. Tahu-tahu dapat SMS kata, “Udahlah, muka macam siamang, engkau ingat engkau tu hensem sangat.” Tak pasal-pasal, kadang-kadang kita tak kenal pun hamba ALLAH tu.

Dan kadang-kadang kita dapat SMS dengan kata-kata, “Dalam dunia ni tak ada orang lain yang saya sayang kecuali awak.” Eh, tak pasal-pasal.

Pernah tak?

Sama ada pernah ke tidak, anda kena ingat hakikat ni. Memang ada orang benci kita tak kira sebaik mana pun kita dan memang ada orang suka kita tak kira sejahat mana pun kita ni. Pasti ada, sama ada nampak atau tidak, tahu ke tidak, itu aje yang membezakan. Pokoknya ada.

Macam kita tengok artislah, kan ada yang kita suka sangat. Entah kenapa kita suka sangat, sejak awal-awal lagi kita dah suka dia. Dia tak tahu pun kita,tapi kita suka sangat. Kalau dia punya konsert, kita mesti pergi. Kalau dia keluar album, kita mesti beli. Bagi kita sedap sangat. Kena sangat apa saja yang dibuat oleh artis tu. Orang lain tengok macam nak muntah, tapi kita mabuk gila.

Tapi ada juga artis yang kita benci bukan main. Bukan artis tu pernah kata tak senonoh kat kita, tapi kita punya benci, masya-ALLAH.

Jadi, jangan susah hati sangat kalau ada orang yang macam tu terhadap kita, sama ada benci atau suka, kita pukul selamba dan biasa. Kalau orang puja kita sangat, ingat saat orang akan keji kita sangat, kita taklah riak semacam; kalau ada orang keji kita sangat, ingat saat orang puja kita sangat, taklah kita rasa hina sangat.

0 yang ngomen: